فایل شماره 6103 |
شکل ۱-۱۱– شکل شماتیک مکانیسم اکسیدسیون ۱و۲-پروپاندیال در محیط قلیایی[۳۹].
۱-۱۰- اهداف پروژه
در این پروژه ابتدا الکتروکاتالیزور پلاتین/کربن به وسیله کاهش شیمیایی نمک پلاتین با کاهنده شیمیایی سدیمبورهیدرید سنتز می شود. در ادامه، فعالیت کاتالیزور پلاتین/کربن در فرایند اکسیداسیون ۲،۱-پروپاندیال، ۲- پروپانول و متانول در محیط قلیایی مورد بررسی قرار خواهد گرفت و واکنش اکسیداسیون این الکلها بهعنوان سوخت قابل استفاده در پیل سوختی قلیایی بررسی می شود. سپس رفتار الکتروشیمیایی الکلهای مختلف با یکدیگر مقایسه شده و تفاوتهای موجود استخراج و مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در نهایت پایداری کاتالیزور پلاتین/کربن سنتز شده در برابر مسمومیتهای ناشی از حدواسطهای تولید شده در فرایند اکسیداسیون، با بهره گرفتن از تکنیکهای مختلف الکتروشیمیایی ارزیابی خواهد شد.
فصل دوم
مبانی نظری
فصل دوم: مبانی نظری
۲-۱- مقدمه
الکتروشیمی شاخهای از شیمی میباشد که به بررسی رفتارهای الکتریکی واکنشهای شیمیایی میپردازد. در این روش، کمیتهای الکتریکی مانند جریان، پتانسیل، مقاومت، بار اندازه گیری شده و ارتباط آن با واکنشهای شیمیایی، مورد بررسی قرار میگیرد که موجب کاربرد گستردهی این روش درزمینههای مختلف از جمله صنعت، محیط زیست، پزشکی و… شده است. همچنین روشهای الکتروشیمیایی دارای کاربرد وسیعی در تجزیه نمونههای مختلف و نیز در سنتزهای آلی و معدنی، بدست آوردن داده های ترمودینامیکی و سینتیکی واکنشها و… میباشند. گزینشپذیری، حساسیت بالا، سهولت اجرا، سرعت عمل و کمهزینه بودن روشهای الکتروشیمیایی و همچنین صحت و دقت بالایی که با آن میتوان پارامترهای مرتبط با این واکنشها را اندازه گرفت، روشهای الکترو شیمیایی را در ردیف حساسترین و انتخابیترین روشها برای اندازه گیریهای کمی وکیفی قرار میدهد.
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
روشهای الکتروشیمیایی بر اساس وضعیت تعادلی سل الکتروشیمیایی و حضور یا عدم حضور جریان به دو دسته عمده روشهای ایستا و پویا تقسیمبندی میشوند. در روشهای ایستا اندازهگیری اختلاف پتانسیل در جریان صفر انجام میشود. درحالیکه، روشهای پویا مبتنی بر اندازهگیری اختلاف پتانسیل یا جریان در خارج از حالت تعادل هستند. روشهای پویا به چند دسته تقسیمبندی میشوند که عبارتند از: جریان ثابت، پتانسیل کنترلشده و بار عبوری کنترلشده.
۲-۲- تکنیکهای مورد استفاده
در این پروژه تحقیقاتی رفتار الکتروشیمیایی اکسیداسیون الکلها در محیط قلیایی توسط کاتالیست Pt/C، از طریق روشهای الکتروشیمیایی کرونوآمپرومتری[۴۲]، ولتامتری چرخهای(CV)[43]، ولتامتری روبش خطی(LSV)[44] و طیف نگاری امپدانس الکتروشیمیایی[۴۵] مورد مطالعه قرار گرفته است. در ادامه به کاربرد هر یک از این روشها در ارزیابی عملکرد الکترود آند پیلهای سوختی الکلی مستقیم پرداخته شده است.
۲-۳- ولتامتری
ولتامتری به طور وسیعی توسط شیمیدانهای معدنی، شیمیفیزیک و زیستشیمی برای مطالعات بنیادی فرایندهای اکسایش وکاهش در محیطهای مختلف، فرایندهای جذب سطحی روی سطوح و مکانیسم انتقال الکترون در سطح الکترودهای تعدیلشده شیمیایی بهکار گرفته میشود. به طورکلی ولتامتری شامل دستهای از روشهای الکتروتجزیهای است که در آنها اطلاعات در خصوص ترکیبات از طریق دنبال کردن جریان بهعنوان تابعی از پتانسیل اعمال شده حاصل میگردد.
۲-۳-۱- ولتامتری با روبش خطی پتانسیل
ولتامتری با روبش خطی پتانسیل روشی است که در آن، پتانسیل شیبداری را به الکترود ساکن شناور در محلول ساکن اعمال میکنند و تغییرات جریان حاصل را نسبت به پتانسیل الکترود ثبت مینمایند. در این روش که جزء روشهای پتانسیوستایی است از سه الکترود کار، کمکی و مرجع استفاده میشود و بسته به جهت روبش پتانسیل، فرایند الکترودی و جریان وابسته به آن ممکن است ماهیت آندی یا کاتدی داشته باشد [۴۲].
۲-۳-۲- ولتامتری چرخهای
هرگاه جهت روبش پتانسیل را، با رسیدن به پتانسیل انتهایی عوض کنند و روبش پتانسیل را در جهت عکس تا رسیدن به پتانسیل اولیه ادامه دهند، در صورت برگشتپذیر بودن فرایند الکترودی، محصول واکنش که در مرحله روبش رفت پتانسیل به وجود آمده و در اطراف الکترود قرار دارد، می تواند در مرحله روبش برگشت، در واکنش عکس وارد شود وLSV را به وجود آورد که علامت جریان آن، عکس علامت جریانهای ثبت شده در مرحله رفت است. در این حالت روش را ولتامتری چرخهای مینامند. بسته به اطلاعات مورد نیاز، یک یا چندین چرخه می تواند بهکار گرفته شود. در این روش که عمدتًا برای مطالعه مکانیزم واکنشها و تبیین حدود برگشتپذیری فرایندهای الکترودی بهکار میرود، سرعت روبش پتانسیل را در دو مرحله رفت و برگشت، معمولاً یکسان انتخاب می کنند.
در این پروژه، از روش ولتاموگرام چرخهای برای سنجش کارایی کاتالیتیکی کاتالیزور و همچنین سنجش پایداری کاتالیزور استفاده شده است.
۲-۳-۳- عوامل موثر در واکنشهای الکترودی در حین ولتامتری چرخهای
در علم الکتروشیمی، به پدیدههایی که بر سطح الکترود رخ میدهد توجه خاصی شده است که برای بررسی، واکنش الکترودی کلی:
(۲-۱) O + ne– ⇔ R
را در نظر میگیریم که گونه اکسید شده O طی مراحل متعدد بهگونه کاهش یافته تبدیل می شود، شکل (۲-۱)] ۴۳[.
همانطور که در شکل (۲-۱) نشان داده شده است جریان یا سرعت واکنش الکترودی بهوسیله سرعت فرایندهای ذیل کنترل می شود:
۱- انتقال جرم[۴۶]: بهمعنای فرایند انتقال گونه اکسیدی از داخل محلول به سطح الکترود.
۲- انتقال الکترون در سطح الکترود
۳- واکنش سطحی نظیر جذب سطحی، دفع یا کریستالیزاسیون.
۴- واکنش شیمیایی قبل یا بعد از انتقال الکترون که این واکنشها میتوانند همگن[۴۷] یا ناهمگن[۴۸] باشند.
شکل ۲-۱– مسیر کلی واکنش الکترودی
فرایند انتقال جرم می تواند به سه طریق انجام گیرد:
مهاجرت[۴۹]: یعنی جابجایی گونه باردار در اثر میدان الکتریکی ایجاد شده بین دو الکترود (گرادیان پتانسیل الکتریکی).
نفوذ[۵۰]: یعنی جابجایی گونه باردار تحت تاثیر تغییر پتانسیل شیمیایی یا به عبارت دیگر اختلاف غلظت ایجاد شده بین محلول و الکترود (گرادیان غلظتی)
جابجایی[۵۱]: به معنای جابجایی گونه ها در اثر بهمزدن یا انتقال هیدرودینامیکی
۲-۳-۴- نحوه عمل در ولتامتری چرخهای
در ولتامتری چرخهای پتانسیل الکترود کار نسبت به زمان به طور خطی تغییر مینماید. پتانسیل آغازی را طوری انتخاب مینماییم که واکنش اکسیداسیون و احیا در سطح الکترود انجام نگیرد. بعد از طی کردن محدوده[۵۲] پتانسیل یک یا تعداد بیشتری واکنش الکترودی رخ می دهند. سپس جهت روبش خطی[۵۳] معکوس شده و واکنشهای الکترودی، حدواسطها و محصولاتی که طی فرایند اول تشکیل شده اند، اگر الکتروفعال باشند، قابل تشخیص خواهند بود (شکل ۲-۲).
شکل ۲-۲– سیگنال تهییجی برای ولتامتری چرخه ای یک موج پتانسیلی با فرم مثلثی
۲-۴- نمودارهای تافل
وقتی که E=Eeq است، هیچگونه جریان خالص از مدار عبور نمیکند. با این حال، این موقعیت با حرکت مستمر حاملان بار در هر دو جهت، یک حالت دینامیک است و در آن مؤلفه های جریانهای آندی و کاتدی متقابل با هم برابرند. قدرمطلق این مؤلفه ها در Eeq ، جریانمبادله[۵۴] ( ) را نشان میهد که مستقیماً با ثابت سرعت استاندارد متناسب است.
(۲-۱)
که در آن ، بهترتیب مؤلفه های کاتدی و آندی میباشند.
اگر معادله مبادله باتلر- ولمر برحسب جریان نوشته شود:
(۲-۲) معادله باتلر-ولمر
(۲-۳)
که در آن است و بهنام پتانسیل اضافی نامیده میشود.
معادله (۲-۳) میتواند برای استخراج اطلاعات مربوط به و α، که پارامترهای مهم سینتیکی هستند، مورد استفاده قرار گیرد.
برای پتانسیلهای اضافی بهقدر کافی بزرگ، یکی از عبارتها در معادله (۲-۳) در مقایسه با دیگری قابل صرفنظر کردن خواهد بود. مثلاً در پتانسیل مازاد بسیار منفی، می شود و معادله (۲-۳) بهشکل زیر درمیآید:
(۲-۴)
و بنابراین میتوانیم داشته باشیم:
(۲-۵)
این وابستگی لگارتیمی پتانسیل- جریان بهعنوان معادله تافل شناخته شده است. با رسم تغییرات logi برحسب ، منحنیهای تافل برای شاخه های کاتدی و آندی منحنیجریان- پتانسیل مازاد بهدست میآیند [۴۴-۴۵].
۲-۵- روش طیفنگاری امپدانس الکتروشیمیایی
در چند سال اخیر روش طیفنگاری امپدانس الکتروشیمیایی که به اختصار EIS یا امپدانس ac نامیده می شود بهعنوان روشی کلیدی در الکتروشیمی و علم مواد مورد استفاده فراوان قرار گرفته است. بدون شک، در مطالعه سیستمهای الکتروشیمیایی، روش EIS با بهره گرفتن از تکنیکها و قالبهای خروجی متنوعی که دارا است قادر به ارائه اطلاعات صحیح در مورد سینتیک و مکانیسم واکنش خواهد بود. بههمین دلیل بهعنوان وسیلهای قدرتمند در مطالعات خوردگی، ارزیابی خواص پوششها، آبکاری الکتریکی، باتریها، سرامیکها و نیمههادیها بهکار میرود. بهعلاوه روش EIS دارای چهار مزیت عمده است که عبارتند از :
۱-میزان تحرک کم: در این روش معمولا از دامنه ولتاژ ۱۰-۵ میلی ولت استفاده میگردد که آن امر منجر به ایجادکمترین آشفتگی در سیستمهای الکتروشیمیایی مورد آزمایش می شود.
۲-مطالعه مکانیسم : چون داده های حاصل از آزمایشهای امپدانس الکتروشیمیایی هم، اطلاعاتی در مورد ظرفیت و هم در مورد سینتیک انتقال بار بهدست می دهند لذا میتوان مطالعات مکانیسیمی سیستم را با آنها انجام داد.
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1401-04-05] [ 10:44:00 ب.ظ ]
|