کلروتالونیل یک قارچ‌کش حفاظتی با ترکیب آروماتیک هالوژنه با طیف اثر گسترده است. نام آیوپاک این ماده به صورت زیر است:
۲,۴,۵,۶-tetrachloroisoPHthalonitrile
و نام‌های تجاری آن براوو[۱۳۷]، داکونیل ۲۷۸۷[۱۳۸]، فورتورف[۱۳۹]، پیلاریچ[۱۴۰]، توفساید[۱۴۱] و ریپلاس[۱۴۲]می‌باشد. این کریستال سفید رنگ مایل به خاکستری که به صورت بی بو یا با کمی بوی تند، به فرمول C8Cl4N2 دارای وزن مولی ۲۶۵٫۹۱ گرم بر مول، دانسیته ۱٫۸ گرم بر سانتی­متر مکعب، دمای ذوب ۲۵۰ درجه سانتی ­گراد، دمای جوش ۳۵۰ درجه سانتی ­گراد، حلالیت ۰٫۰۶ گرم در ۱۰۰ میلی لیتر آب می‌باشد. این ماده یک پلی­ساکارید آروماتیک است که عموماً به عنوان قارچ کش، ضد کپک، آفت،باختگی و باکتری مورد استفاده قرار می‌گیرد. ابتدا در سال ۱۹۶۶ مورد استفاده قرار گرفت. می‌توان گفت این ماده پس از سولفور و مس، سومین قارچ­کش پر مصرف در آمریکا می‌باشد. به عنوان قارچ­کش در بسیاری از رنگ‌ها، رزین ها، امولسیون‌ها و پوشش دهنده ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. کلروتالونیل کمی برای پستانداران سمی می‌باشد. میزان بالای این ماده در بدن می‌تواند سبب اختلال در هماهنگی بین ماهیچه های بدن، تنفس سریع، آب ریزش بینی و استفراغ گردد. این ماده غیر خورنده و در اسید و باز کمی پایدار است. در دمای بالا این ماده به اسید هیدروکلریک تجزیه می‌گردد (تیلمان، ۱۹۷۳؛ یونگر، ۲۰۰۱).

( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )

شکل ۳-۱-۳۴- کلروتالونیل
موارد مصرف این ماده در ایران برای لکه موجی گوجه­ فرنگی و باد زدگی سیب زمینی می‌باشد؛ میزان سمیت LD50،LC50، کمتر از ۵۰۰۰ میلی‌گرم بر کیلوگرم برای پستانداران، کمتر از ۴۶۴۰ میلی‌گرم بر کیلوگرم برای پرندگان، ۴۷ میکروگرم بر لیتر برای ماهی‌ها و ۶۳ میکروگرم بر وزن زنبور برای زنبور عسل می‌باشد.
۳-۱-۳۵- بنزیمیدازول[۱۴۳]
نام آیوپاک این ماده به صورت زیر است:: ۱H-benzimidazole
پودر کریستالی سفید تا طوسی رنگ به فرمول C7H6N2 با جرم مولی ۱۱۸٫۱۴ گرم بر مول، دمای ذوب ۱۷۰-۱۷۲، دمای جوش ۳۶۰ درجه سانتی ­گراد یک ترکیب ارگانیک و آروماتیک می‌باشد که بر اثر ترکیب بنزن و ایمیدازول تشکیل می‌گردد. بیشترین ترکیب موجود در طبیعت این ماده به صورت N-ribosyl-dimethylbenzimidazole می‌باشد. حلالیت در آب به اندازه­ای است که می‌توان از آن چشم پوشی کرد، اما در اتانول قابل حل است. برای مقابله با میکرو­ارگانیسم‌ها و قارچ‌ها و مرض لکه آبی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
شکل ۳-۱-۳۵- بنزیمیدازول

شکل ۳-۱-۳۶- واکنش بنزن و ایمیدازول و تشکیل بنزیمیدازول
می‌تواند سبب ایجاد سستی در ماهیچه­ها گردد. ترکیبی پایدار، قابل احتراق و ناسازگار با عناصر اکسید کنندهاست. در صورت خورده شدن، تنفس، آشامیدن و در تماس با پوست می‌تواندخطرناک باشد. از جمله مشتقات این ماده می‌توان کربندازیم و تیابندازول را نام برد (بارکر، ۱۹۶۰؛ والبا، ۱۹۶۱؛ هونه، ۲۰۰۵).
۳-۱-۳۶- کربوکسیماید[۱۴۴]
ماده جامد کریستالی که درحرارت بالا تجزیه می‌شود. این ماده ازخانواده کربوکسی اسیدها است که درآب به سختی و در حلال‌های آلی به خوبی حل می‌شود. از جمله موارد استفاده آن، در صنایع ساخت کاغذ کاربرد دارد. ماده ای با قابلیت اشتعال بالا و به هنگام سوختن گاز سمی از خود تولید می‌کند. چشم و مجاری فوقانی ریه را تحریک می‌کند، سبب اشک ریزش، خرخرصدا و تخریب شش‌ها می‌شود و پوست را خشک می‌کند. به همین دلیل، استفاده از دستکش لاستیکی، لباس محافظ، عینک ایمنی و ماسک تنفسی توصیه می‌شود. روش اطفای حریق مورد استفاده؛ اسپری آب، گاز دی اکسید کربن و پودر خشک شیمیایی می‌تواند در عملیات اطفا به کار آید. به هنگام عملیات، استفاده از لوازم حفاظتی کاملاً ضروری است. روش نگهداری و حمل و نقل؛ ظروف حاوی این ماده باید فلزی و کاملاً هوابند باشند و در برابر تنش‌های فیزیکی و رطوبت و اکسید کننده های قوی، مواد قابل اشتعال، مواد آلی، اسیدها، لاستیک‌ها و پلاستیک‌ها جدا نگهداری شوند. محل نگهداری آن باید خشک و خنک، دارای تهویه، مقاوم در برابر حریق و به دور از منابع تولید جرقه باشد. در شیمی آلی این ماده حاوی ساختار R-CO-NH2 می‌باشد که در آن R محل اتصال گروه های الی است.
اسیدکربوکسیلیک با تیمار توسط آمین‌ها به کربوکسی آمید تبدیل می‌گردد. البته این فرایند به سرعت اتفاق نمی‌افتد (یونگر، ۲۰۰۱).

شکل ۳-۱-۳۷- واکنش اسیدکربوکسیلیک با آمین‌ها و تبدیل به کربوکسی آمید
۳-۱-۳۷- استات مس دو ظرفیتی[۱۴۵]
نام آیوپاک این ماده به صورت زیر است:
Tetra-μ۲-aceatodiaquadicopper (II)
و نام‌های شیمیایی کوپریک استات و استات مس می‌باشد. در شرایط نرمال پایدار بوده. برای جانوران و گیاهان آبزی خطرناک می‌باشد. پودر آبی تا سبز تیره به رنگبه فرمول C4H6CuO4 و وزن مولکولی ۱۸۱٫۶۳ گرم بر مول، دانسیته ۱٫۸۸ گرم بر سانتی­متر مکعب، دمای ذوب ۱۱۵ درجه سانتی ­گراد، دمای جوش ۲۴۰ درجه سانتی ­گراد، حلالیت ۶٫۸ گرم در ۱۰۰ میلی لیتر آب در ۲۵ درجه سانتی ­گراد، قابل حل در الکل، حلالیت در اتر و گلیسرول کم می باشد که در صورت استنشاق، خوردن، تماس با چشم و پوست می‌توان مضر باشد. در صورت آتش سوزی می‌توان از، اسپری آب، و ترکیبات شیمیایی خشک و دی اکسید کربن می‌توان استفاده نمود. برای ماهی‌ها سمی است. از این ماده عموماً به عنوان قارچ کش استفاده می‌گردد. در صورت سوختن شعله آبی تا سبز ایجاد می‌کند (یونگر، ۲۰۰۱).
۳-۱-۳۸- سای فلوترین[۱۴۶]
با وزن مولی ۴۳۴٫۲۸۸ گرم بر مولبه فرمول C22H18Cl2FNO3، یک ترکیب پرتروئید که به عنوان حشره کش کاربرد داشته و برای ماهی‌ها بسیار سمی است.
شکل ۳-۱-۳۸- سای فلوترین
نام آیوپاک این ماده به صورت زیر است:
[ ®-cyano-]4-fluoro-3- (PHenoxy)PHenylmethyl (1R,3R)-3- (2,2-dichloroethenyl)-2,2-dimethylcyclopropane-1-carboxylate
می‌تواند سبب حالت تهوع، گرفتگی عضلانی، مشکلات تنفسی، سردرد و … شود. مواد پرتروئید می‌توانند سبب شکسته شدن پروتئین‌های حیاطی در بدن می‌گردند. در فرآورده های بسیاری همانند، سولفاک[۱۴۷]، لازر[۱۴۸]، آتاتوکس[۱۴۹] و کانتور[۱۵۰] وجود دارد. اولین بار در سال ۱۹۸۷ توسط EPA استاندارد گذاری شده و در گروه‌بندی ۲ قرار دارد به عنوان موادی که باید روی آنها علامت خطر نوشته شود. از جمله سم‌های تماسی و گوارشی می‌باشد. برای مقابله در برابر موریانه ها، سوسک‌ها، مورچه ها و … و نیز در کشاورزی برای جلوگیری از جویده شدن توسط حشرات مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ماده کمی برای پستانداران سمی می‌باشد. در برابر نور خورشید حساس بوده و تحت تأثیر قرار می‌گیرد. اولین ترکیباتی که از شکسته شدن این ماده به دست می‌آید دی اکسید کربن و ۴-fluoro-3-PHenyl-benzaldehydeمی‌باشد. ماده خمیری زرد رنگ و حلالیت در آب ۰٫۰۰۲ میلی­گرم در میلی­لیتردر ۲۰ درجه سانتی ­گراد،۲۰۰ گرم در یک لیتر دی کلرومتان و تلوئن، ۱۰ تا ۲۰ گرم در یک لیتر هگزان و ۲۰ تا ۵۰ گرم در لیتر پروپان، می‌باشد (اختر، ۱۹۸۵؛ الکساندر، ۱۹۸۹؛ دووم، ۱۹۸۹).
۳-۱-۳۹- فیپرونیل[۱۵۱]
نام آیوپاک این ماده به صورت زیر است
(RS)-5-amino-1-[2,6-dichloro-4- (trifluoromethyl)PHenyl]-4-
(trifluoromethylsulfinyl)-1H-pyrazole-3-carbonitrile
به فرمول C12H4Cl2F6N4OS و وزن مولی ۴۳۷۰۱۵ گرم بر مول و دانسیته ۱٫۴۷۷-۱٫۶۲۶ گرم بر سانتی­متر­مکعب و دمای ذوب ۲۰۰درجه سانتی ­گراد، حشره­کش قوی که روی سیستم عصبی حشره تأثیرمی‌گذارد.
شکل ۳-۱-۳۹- فیپرونیل
این ماده از دسته مواد بر پایه فنیل پیرازول می‌باشد. از حشره کش‌های تماسی و گوارشی می‌باشد. در شرایط نرمال و دمای محیط به مدت یک سال پایدار است سرعت عمل این حشره­کش پایین بوده به طوری که وقتی یک حشره به این سم آلوده می‌گردد فرصت کافی نخواهد داشت تا به کلنی خود بازگردد و آنها را آلوده کند. به طوری از این ماده سمی به اندازه کافی در مدفوع و لاشه حشره باقی می‌ماند تا بقیه کلنی را آلوده کند. پیش بینی شده این سم بتواند در مدت زمان سه روز ۹۵% سوسک‌ها و یا مورچه­های یک کلنی را نابود گرداند. این ماده برای ماهی­ها بسیار سمی بوده که البته حلالیت کم این ماده در آب خطر برای آبزیان را کاهش می‌دهد. این ماده برای زنبورها نیز سمی بوده و نباید گیاهانی که توسط زنبور­ها مورد تغذیه قرار می‌گیرند با این سم حفاظت شوند. این ماده برای سوسک‌ها و موریانه­ها بسیار سمی است. اثر ناسازگاری با بدن انسان هنوز یافت نشده اما برای کسانی که به طور دائم با این ماده در تماس هستند ممکن است خطر داشته باشد. به صورت اسپری برای درمان‌های موضعی مورد استفاده قرار می‌گیرد (هامون، ۱۹۹۶؛ یونگر، ۲۰۰۱) .
۳-۱-۴۰- ترکیبات آلی آلومینیوم دار[۱۵۲]
ترکیباتی حاوی پیوندکربن و آلومینیوم می‌باشد. این ترکیبات حاوی دیمرتریمتیل آلومینیوم ، مونومر تری سوبتی آلومینیوم و ترکیبات تیتانیوم آلومینیوم با نام تبز رگنت[۱۵۳]هستند. ترکیبات ابتدایی این گروه با فرمول C25- 33Al2I3 در سال ۱۸۵۹ کشف شدند. وقتی در سال ۱۹۵۰ کارل زگل[۱۵۴] ترکیب تری آلکیل آلومینیوم را کشف کرده و آنها را با نام اولنث[۱۵۵] ثبت نمودند این ترکیبات در جهان کاملاً شناخته شدند. این کشف توانست جایزه نوبل را یرای او به ارمغان آورد (یونگر، ۲۰۰۱).
۳-۱-۴۱- ترکیبات آلومینیوم سه ظرفیتی
این ترکیبات دارای سه تا چهار گروه آلومینیوم هستند که ترکیباتی با گروه ­های بالاتر در ترکیبات معدنی همچون فلوراید دیده می‌شود. تری متیل آلومینیوم و تری اتیل آلومینیوم بر اثر واکنش فلز آلومینیوم با متیل کلراید، سدیم کلراید و سدیم تشکیل می‌گردد.
۴ Al + 6 MeCl p 2 Me3Al2Cl3 (“Sesquichloride) fp Me4Al2Cl2 + Me2Al2Cl4
از مشتقات این ترکیبات می‌توان زیلیگن(تریس–دیوکسی سیکلوهگزیل دیازنیوم) –آلومینیوم را نام برد که این ماده با علامت اختصاری AL-HDO و NCH-AL و نام تجاری آیدول ایمپرگنیر گروند، ولمانول هلتس، کلبانول هلتس بوده.
پودر سفید رنگی با بوی خاص و نقطه ذوب ۹۴ درجه که در دراز مدت تحریک کننده و سوز آور بوده و سبب درد در ناحیه شکم و روده ها می‌شود. در دراز مدت می‌تواند سرطان زا باشد. یک قارچ کش­موثر در برابر بازیدیومیست­ها بوده و با غلظت ۲ تا ۵ درصد و اغلب ۳٫۵ درصد در مواد حفاظتی محلول در حلال‌های آلی مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین از این ماده در ترکیب با پرتروئید­های مصنوعی و یا با دی کلوفلوآنید با تیمار تحت فشار و خیساندن مورد استفاده قرار می‌گیرد. با توجه به اینکه غلظت مورد استفاده برای تیمار در برابر قارچ‌ها بالاست اما در دراز مدت اثرات خوبی دارد. برای استفاده در محیط زندگی انسان مناسب نبوده و در محیط‌های بیرونی استفاده می‌گردد (یونگر و همکاران، ۲۰۰۱؛ مدیسون، ۲۰۱۰).
۳-۱-۴۲- سیلیکون آلی[۱۵۶]
از ترکیبات الی حاوی پیوند کربن و سیلیکون بوده با فرمول سیلافلوفن- (۴-اتوکسی فنیل) (۳-۴ فلورو-۳-فنوکسی فنیل) -پروپیل(دی متیل) –سیلان بوده و با نام­های تجاری ایمپرالیت BKD2 و ایمپرالیت TSK17.مایع بی بو و بی رنگ با حلالیت ۱ میلی­گرم در یک لیتر آب و قابلیت حل شدن در بیشتر حلال‌های الی را دارد. یک حشره­کش تماسی و گوارشی بوده. با غلظت ۰٫۱ تا ۰٫۵ در مواد حفاظتی محلول در حلال‌های الی و مایعات غلیظ محلول در آب و در ترکیب با بتایین با غلظت ۰٫۳۷۵ تا ۰٫۵ درصد به کار می‌رود. مناسب برای مقابله با حشرات مخرب چوب و موریانه ها می‌باشد. عموماً با تیمار تحت فشار و خیساندن مورد استفاده قرار می‌گیرد (یونگر و همکاران، ۲۰۰۱؛ مدیسون، ۲۰۱۰).
۳-۱-۴۳- تولیفلوآنید[۱۵۷]
نام آیوپاک این ماده به صورت زیر است:
N- (Dichlorofluoromethylthio)-N’,N’-dimethyl- N-p-tolylsulfamide
و فرمول مولکولی C10H13Cl2FN2O2S2 و وزن مولکولی ۳۴۷٫۳ و پودر کریستالی بی رنگ و بی بو با دانسیته ۱٫۵۲ گرم بر سانتی­متر مکعب در ۲۰ در جه سانتی ­گراد، دما ذوب ۹۳ درجه سانتی ­گراد، حلالیت در آب ۰٫۹ میلی گرمدر لیتر در ۲۰ درجه در هپتان ۵۴ گرم در لیتر در دی کلرو متانول بیش از ۲۵۰ گرم در لیتر دیکلرومتان کمتر از ۲۵۰ گرم در لیتر در ایزو پروپانول ۲۲ گرم در لیتر در زایلن ۱۹۰ گرم در لیتر؛ قارچ­کش موثری در برابر عوامل مخرب چوب می‌باشد.

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...