فایل شماره 6559 |
سرعت ردیابی به اندازه تصویر شی هدف، روش جستجو و روش محاسبه میزان انطباق وابسته است. چون در تصاویر مورد آزمایش، اندازه تصویر چهره متغیر بوده، از متوسط نرخ پردازش (بر حسب فریم در ثانیه) به عنوان معیار ارزیابی سرعت روشها استفاده شده است.
براساس نتایج ارزیابی، بهترین دقت با بهره گرفتن از جستجوی کامل و محاسبه ضریب همبستگی بدست میآید. اما مهمترین عیب این روش، سرعت کم آن در پردازش فریمها است. در بین روشهای آزمایش شده، این روش بیشترین حجم محاسبات و در نتیجه کمترین سرعت را دارد. هرچند به نظر میرسد جستجوی چند مرحلهای با محاسبه ضریب همبستگی، از نظر خطا و سرعت محاسبات بهترین گزینه است، اما به دلیل حساسیت زیاد الگوریتمهای استخراج ویژگی به دقت ردیابی چهره، از روش جستجوی کامل با محاسبه ضریب همبستگی استفاده شد. روش انتخاب شده برای ردیابی چهره کمترین خطا را دارد. برای پیادهسازی روش جستجوی کامل، فضای جستجو حول نقطه قبلی چهره و اندازه پنجره جستجو برابر نصف ابعاد چهره در نظر گرفته شد.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
استخراج ویژگیهای ناحیه چشم
سه نوع ویژگی از ناحیه چشم استخراج میگردد: درصد بسته بودن چشم، نرخ پلک زدن و تغییر فاصله بین پلکها. آشکارسازی بسته یا باز بودن چشم به طور مستقیم در محاسبه درصد بسته بودن چشم و نیز نرخ پلک زدن و به طور غیرمستقیم در آشکارسازی تغییر فاصله بین پلکها موثر است. بنابراین برای ارزیابی صحت ویژگیهای استخراج شده از ناحیه چشم، باید نحوه آشکارسازی بسته یا بازبودن چشم مورد بررسی قرار گیرد.
برای آزمایش الگوریتم تشخیص بسته یا بازبودن چشم از ۱۲ فیلم ویدیویی به مدت ۴۱ دقیقه استفاده شد. این فیلمها در سه شرایط مختلف تهیه گردید: حالت هوشیار بدون عینک، حالت چرت زدن بدون عینک و حالت هوشیار با عینک. ارزیابی سیستم در شرایط گوناگون امکان بررسی دقیقتر کارایی الگوریتم پیشنهادی را فراهم میکند. دقت الگوریتم آشکارسازی بستهبودن چشم در جدول ۴‑۷ نشان داده شده است.
جدول ۴‑۷: ارزیابی الگوریتم آشکارسازی بسته شدن چشم
شرایط
تعداد واقعی دفعات بسته شدن چشم
تعداد آشکارسازی اشتباه
نرخ خطای آشکارسازی اشتباه (FPR)
تعداد عدم آشکارسازی
نرخ خطای عدم آشکارسازی (FNR)
حالت هوشیار بدون عینک
۸۷۱
۱۹
۲/۲%
۵۵
۳/۶%
حالت چرت زدن بدون عینک
۳۳
۰
۰%
۱۸
۵/۵۴%
حالت هوشیار با عینک
۷۸
۵
۴/۶%
۱۳
۶/۱۶%
علت اصلی آشکارسازی اشتباه بسته بودن چشم، بروز خطا در مرحله ردیابی و تغییر مکان چهره است. در مرحله ردیابی چهره، اگر چهره در راستای عمودی تغییر مکان یابد و الگوریتم ردیابی این تغییر مکان را دنبال نکند، تصویر چهره کمی جابجا شده و مقدار پروجکشن افقی ناحیه چشم تغییر میکند. بنابراین ممکن است به اشتباه بسته بودن چشم آشکارسازی گردد (شکل ۴‑۱۰). اگر ردیابی چهره با دقت مناسبی صورت گیرد و مکان چهره به دقت ردیابی شود، احتمال آشکارسازی اشتباه اندک خواهد شد.
شکل ۴‑۱۰: نمایش تغییر مکان چهره به دلیل تکان خوردن خودرو در دو فریم با فاصله زمانی یک ثانیه و بروز اشتباه در آشکارسازی بسته بودن چشم به دلیل عدم توانایی الگوریتم ردیابی در تعیین مکان دقیق چهره
در حالت چرت زدن، به دلیل کاهش فاصله بین پلکها، تشخیص بسته شدن چشم مشکل میشود و معمولا خطای عدم آشکارسازی افزایش مییابد. بنابراین با خسته شدن راننده و کاهش فاصله بین پلکها، پلک زدن راننده نامحسوستر میگردد و نرخ عدم آشکارسازی افزایش مییابد (شکل ۴‑۱۱). البته در این شرایط معیار تغییرات فاصله بین پلکها، به درستی عمل کرده و نشانههای خوابآلودگی راننده را از ناحیه چشمها استخراج میکند. بنابراین هرچند ممکن است یکی از ویژگیها به درستی استخراج نشود، اما ویژگی دیگر به درستی استخراج شده و احتمال رخداد اشتباه در مرحله تشخیص خستگی راننده را کاهش میدهد.
شکل ۴‑۱۱: نمایش دو فریم از تصاویر چهره راننده در حالت چرت زدن. تصویر سمت راست حالت چشم باز راننده و تصویر سمت چپ حالت چشم بسته راننده است. در این حالت پلک زدن به آرامی و به طور نامحسوس انجام میشود. بنابراین نرخ عدم آشکارسازی بسته شدن چشم افزایش مییابد.
نتایج آزمایشها نشان میدهد وجود عینک، باعث افزایش خطای FPR و FNR سیستم میگردد. علت این پدیده، کاهش کیفیت تصویر ناحیه چشم به علت وجود فریم و بازتابش نور از شیشه عینک میباشد (شکل ۴‑۱۲). در صورتی که بازتابش نور از شیشه عینک ناچیز باشد، دقت سیستم پیشنهادی مناسب خواهد بود. اما بازتابش شدید نور از شیشه عینک، حتی تشخیص بسته بودن چشم را برای انسان نیز بسیار مشکل میکند. در آزمایشهای انجام شده از عینک طبی معمولی استفاده گردید. در صورت وجود عینک آفتابی، سیستم قادر به آشکارسازی بسته شدن چشم نخواهد بود (شکل ۴‑۱۳).
شکل ۴‑۱۲: تصاویر پلک زدن چشم در افرادی که عینک به چشم دارند
شکل ۴‑۱۳: نمونه تصاویر تهیه شده از افرادی که عینک آفتابی به چشم دارند
در یک فیلم ۹ دقیقهای که نمونههایی از تصاویر آن در شکل ۴‑۱۴ دیده میشوند، تغییرات فاصله بین پلکها نسبت به حالت طبیعی (ELDC) اندازهگیری و ثبت شد. نمودار تغییرات مقدار ELDC در طول زمان برای این راننده در شکل ۴‑۱۵ نشان داده شده است.
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1401-04-05] [ 11:22:00 ب.ظ ]
|