فایل شماره 7117 |
نشاندن لایهی رسانا می تواند قبل از باز کردن حفرهها و از طرف باز آنها انجام گیرد، که برای حفظ استحکام لایهی شکنندهی آلومینا در طول مابقی فرایندها این کار مناسبتر میباشد. در صورتیکه لایهی رسانا بعد از باز کردن ته حفرهها بر روی نمونه نشانده شود، حفظ لایهی بسیار نازک و شکنندهی آلومینا در طول انحلال لایهی سدی و باز کردن حفرهها کار بسیار حساسی میباشد.
بعد از انجام مراحل پیش نیاز، نمونه بر روی راکتور نسب و درون الکترولیت مطلوب تحت ولتاژ مستقیم یا dc قرار میگیرد. با اعمال ولتاژ، انباشت از کف حفرهها آغاز خواهد گردید و به مرور تا سطح ادامه مییابد.
چوی و همکارانش روشی را گزارش کردند که در آن نیازی به انحلال لایهی آلومینیوم وجود ندارد، بلکه در آن نازکسازی به گونه ای انجام میگیرد که لایهی سدی در انتها به ضخامتی که متناسب با پتانسیل آندایز نهایی v1 است، خواهد رسید، که در این حالت لایهی سدی برای انجام الکتروانباشت DC به قدر کافی نازک میباشد. اما فرایند نازکسازی زمانبر بوده و باید به طور دقیق کنترل شود، تا وجود لایهی سدی با نازکسازی یکنواخت را تضمین کند. با این روش بعنوان مثال الکتروانباشت نانوسیمهای نقره با طول µm30 گزارش شده است .
۵-۴-۲-۲- انباشت با ولتاژ تناوبی
در این روش برخلاف روش قبل نیازی به انحلال آلومینیوم باقیماندهی نمونه نیست، اما همچنان عملیات پیش نیاز لازم میباشد. این عملیات شامل نازکسازی لایهی سدی و گاهی گشادسازی حفرهها است که در فصل قبل توضیح داده شد. با نازکسازی لایهی سدی ضخامت این لایه به آستانهای که در آن پدیده های کوانتمی امکان وقوع دارند، خواهد رسید. در این صورت انتقال الکترون و برقراری جریان از طریق تونلزنی الکترونی صورت گرفته و امکان برقراری جریان یونی به درون حفره از طریق اتصال ولتاژ به نمونه را فراهم میسازد؛ بطوریکه با اعمال ولتاژ منفی به پشت نمونه که کاتد ما میباشد، الکترون از لایهی آلومینیوم پشت نمونه حرکت کرده و با عبور از سد پتانسیلی کوچک لایهی سدی نازک شده (با ضخامتی در حدود چند نانومتر متناسب با ولتاژ نهایی در نازکسازی)، به درون حفره رسیده و باعث نهشت یونهای فلزی درون محلول میگردد. با این کار دیگر نیازی به باز کردن حفرهها برای اعمال ولتاژ نیست. اما در این حالت جریان مستقیم نمیتواند باعث برقراری جریان الکترونی و یونی درون حفرهها گردد. لذا از جریان تناوبی با موجهایی که فرکانس و دامنه آن برای مواد مختلف از طریق آزمون و خطا تعیین میگردد، استفاده می شود. لایهی سدی مانند یک خازن عمل می کند که در یک نیمدوره حالت شارژ و در نیمدوره دیگر مانند حالت دشارژ عمل می کند. این شباهت بدلیل کمبود یونهای Al3+ در مرز اکسید-الکترولیت و کمبود یونهای O2- در مرز اکسید-آلومینیوم است که باعث شده این دو ناحیه به ترتیب مانند نیمرسانای نوع n و نوع p و در کل مانند پیوند n-p عمل کند. در این صورت در یک نیمدوره انباشت صورت گرفته و در نیم دوره بعد جریان به حدود صفر میرسد که در نتیجه آن امکان تبدیل مجدد فلز به یون و بازگشت به محلول وجود نخواهد داشت. در حین انجام انباشت واکنشهای زیر در کاتد و آند که شامل نمونه و یک لایهی رسانا مانند گرافیت است، برقرار میباشد.
واکنش آند:
(۵-۱)
واکنش در کاتد:
(۵-۲)
به این صورت در نیمدوره مطلوب یونهای فلزی با گرفتن الکترون از ته حفره رسوب می کنند. H2 نیز که در نیمدوره انباشت به مقدار کمی بر اتمهای فلزی مینشیند، در نیمدوره بعد به مقدار زیادی بدرون محلول باز پس زده می شود.
انباشت تناوبی فلزاتی نظیر [۱۵۶] Fe، [۱۵۷] Ni، [۱۵۸] Co، [۱۵۹] Cd وAu [160] و تعدادی دیگر گزارش شده اند.
۵-۴-۲-۳- انباشت با ولتاژ پالسی
در این روش همانند روش انباشت مستقیم نیازی به باز کردن حفرهها نداریم، بلکه همانند روش تناوبی نیاز به نازکسازی لایهی سدی داریم. در واقع اعمال ولتاژ تناوبی حالتی از ولتاژ پالسی میباشد که پالسها بدون زمان احیا به دنبال هم آمدهاند. پس حالت پالسی، اعمال ولتاژ بصورت پالسهای منقطع میباشد، که میان این پالسها زمان احیا یا تاخیر قرار میگیرد.
وجود این زمان که در آن ولتاژ و جریان صفر میباشد، تاثیر به سزایی در بهتر پرکردن حفرهها نسبت به حالت قبل دارد. گفتیم در حالت تناوبی انباشت در یک نیمدوره صورت میگیرد، که در نتیجه آن تعداد یونهای محلول موجود درون حفره کاهش مییابد. در نیمدوره غیرانباشتی زمان برای افزایش یونهای الکترولیت موجود درون حفره کافی نیست، لذا وجود یک زمان اضافی که در آن محلول الکترولیت کمی جابجا شده و یونهای بیشتری بدرون حفرهها وارد شوند مناسب میباشد. روش پالسی این زمان اضافه را در اختیار الکترولیت قرار میدهد که برای افزایش مقدار یون درون حفره بسیار مناسب بوده و ساختاری یکنواختتر از فلز انباشتی حاصل میگردد. در نتیجه پرشدگی حفره نیز بیشتر و منظمتر میباشد. ضمن آن که این زمان اضافی موجب خنک شدن نمونه و جلوگیری از تخریب قالب و نانوسیم بر اثر گرمای واکنش میگردد، گرچه زمان کل انباشت را افزایش میدهد.
شکل پالس نیز می تواند به صورت سینوسی، مربع، مثلث و غیره باشد. ضمن اینکه هم در این روش و هم در روش قبلی، نیمسیکل بالا و پایین میتوانند متقارن نبوده و دامنه متفاوتی داشته باشند. در شکل (۵-۳) دو نوع پالس مربعی و سینوسی متقارن برای انجام الکتروانباشت ارائه شده است.
شکل (۵-۳) نمایش دو نوع پالس مربعی و سینوسی برای الکتروانباشت شیمیایی
۵-۴-۳- شرایط تاثیر گزار بر الکتروانباشت
قالبهای تهیه شده PAA[67] که توسط اسید سولفوریک یا اکسالیک آندایز شده اند، نتایج متفاوتی را در انباشت تناوبی بدست می دهند .
از تصاویر تهیه شده از نمونههای مختلف توسط بعضی گروه ها بوضوح دیده شده است که قالبهای آلومینای رشد یافته در حمام اکسالیک اسید آرایهی یکنواختتری از حفرهها را نشان می دهند ، که چون سیمها متناسب با حفرهها هستند، در نتیجه نانوسیمهای یکنواختتری بدست خواهد آمد.
اصولاً بعد از انباشت، به منظور انحلال پوستهی قالب آلومینا، قالب بعنوان مثال در محلول فسفریک ۸% وزنی فرو برده می شود .
فرکانس سیگنال مهمترین اثر را روی پر کردن حفرهها دارد. با افزایش فرکانس، میزان واکنش افزایش یافته و هسته اندازه بزرگتری خواهد یافت، ضمن آن که انتخاب مناسب فرکانس احتمال همزمانی هستهزایی اولیه در همه حفرهها و در نتیجه پرشدگی و به سطح رسیدن همزمان را افزایش میدهد . همچنین ولتاژ نهایی آندایز در طول تشکیل آلومینا و بطور متعاقب ضخامت لایهی سدی برای پرشدگی ماکزیمم حفرهها باید مناسب باشد.
غلظت و دمای الکترولیت نیز نقش مهمی بازی می کنند. اهمیت دما بعلت نقش آن در تحرک و قدرت نفوذ در حفرهها میباشد. معمولاً اسید بوریک در الکترولیت برای جلوگیری از ایجاد هیدروکسید در محلول و پایداری ساختار استفاده میگردد . مقدار اسیدیته می تواند چندان تاثیر گذار باشد که تاثیر بعضی خواص مانند فرکانس و شکل موج را کمرنگ کند .
۵-۴-۴- الکتروانباشت آرایههای نانوسیم چندلایه
سنتز الکتروانباشت تنها منحصر به تولید آرایههای نانوسیمهای تکلایه نیست، اما محدودیت زیادی در کارآمدی پرکنندگی چند لایهی حفرهها وجود دارد.
برای انباشت مواد مختلف ممکن است لازم باشد تا پتانسیل کاربردی را در هر حالت تغییر داد. فلزات نجیبتر در غلظتهای رقیقتر نسبت به فلزات کمتر نجیب بدست میآیند.
در الکتروانباشت پالسی در حالتی که انباشت همزمان دو فلز را داریم، این ایراد وجود دارد که وقتی یک فلز کمتر نجیب درون حمامی که فلز نجیبتر نیز حضور دارد انباشت می شود، اصولاً فلز نجیبتر انباشت میگردد. همچنین در حالت انباشت غیر همزمان دو فلز، بعد از انباشت یک فلز کمتر نجیب، نرخ رشد کم فلز نجیبتر معمولاً سبب انحلال همزمان لایهی فلزی کمتر نجیب می شود.
بر اساس تجربه فهمیده شده است که با افزایش اختلاف بین اعداد اتمی دو فلز انباشتی(انباشت غیر همزمان)، رویهم نشینی دو فلز بهتر انجام میپذیرد.
تولید چنین نانوسیمهای چندلایه هم می تواند با تعویض الکترولیت و شرایط ولتاژ و فرکانس انجام پذیرد، طوری که هر الکترولیت تنها حاوی یک نوع فلز باشد و هم در یک الکترولیت مخلوطی از دو نوع فلز و در شرایط ولتاژ و فرکانس مناسب قرار گرفته باشد.
۵-۴-۵- الکتروانباشت نانوسیمهای نیمههادی
همانطور که گفتیم الکتروانباشت اصولاً برای فلزات انجام میگیرد، اما تهیه نانوسیم مواد نیمههادی نیز می تواند با انباشت الکتروشیمیایی صورت گیرد. این کار اصولاً می تواند با انباشت-اکسایش قالب و یا انباشت-سولفوردهی قالب جهت تبدیل شدن نانوسیمها به حالت نیمههادی و یا انباشت همزمان دو فلز که ترکیبشان یک نیمههادی مرکب تولید می کند، و یا از روشهای دیگر انجام گیرد.
برای تهیه اکسید فلزات که اکثراً نیمرسانا هستند، میتوان یا همزمان با الکتروانباشت، آن را اکسید کرد و یا بعد از تهیه نانوسیم فلزی، آنرا در کوره قرار داد. برای اکسایش همزمان با انباشت، بعنوان مثال نانوسیم ZnO با انباشت مستقیم در دمای حدود c700 سنتز میگردد . برای اکسایش متعاقب نمونه نیز بعنوان مثال نانوسیم Zn در دمای اتاق انباشت شده و سپس در کوره قرار میگیرد تا از طریق نفوذ اکسیژن موجود در آلومینا به داخل نانوسیم (بخاطر دمای بالا) به نانوسیم ZnO تبدیل گردد .
برای حالت انباشت- سولفوردهی نیز میتوان سولفوردهی را همزمان با انباشت و یا بعد از آن انجام داد. برای حالت سولفوریزه کردن همزمان با انباشت بعنوان مثال برای تهیه نانوسیم ZnS از الکترولیتی شامل ZnCl2 و DMSO (دی متیل سولفاید) در دمای c800 استفاده
میگردد .
برای حالت سولفوردهی بعد از انباشت، بعنوان مثال برای نانوسیمهای Cu و Cd که با انباشت پالسی بدست آمدهاند، سولفوردهی متعاقب در کورهی لولهی کوارتز در c5000 در جو Ar/H2S(5%) انجام گرفته و نانوسیمهای CuXS و CdS حاصل میگردد . در شکل
(۵-۴) مراحل تهیه این نوع نانوسیمها بصورت شماتیک نشان داده شده است:
شکل (۵-۴) نمایی از مراحل تهیه نانوسیمهای سولفیدی با بهره گرفتن از قالب آلومینای آندیک متخلخل و روش انباشت الکتروشیمیایی متناوب
برای حالت سوم یعنی نیمههادیهای مرکب نیز میتوان به تولید نانوسیمهای مرکب گروه II-VI مانند CdS، CdSe و CdTe که از الکترولیت حاوی هر دو فلز تهیه می شود، اشاره کرد .
در فصل بعدی بطور تجربی به تهیه تعدادی از نانوسیمهای مختلف با روش انباشت الکتروشیمیایی پرداخته و تشکیل آنها را با ابزار شناسایی نانو بررسی خواهیم کرد.
فصل ششم
روش کار
۶-۱- تهیه نمونهها بعنوان قالب
بخش عمدهی کار ما در آزمایشگاه لایهنشانی بخش فیزیک دانشگاه شیراز را آندایز نمونههای آلومینیوم با خلوص بالا (حدوداً ۹۹۹/۹۹%) تشکیل میدهد. این کار همینطور که در فصل دوم نیز عنوان گردید، شامل مراحل پیش از آندایز، انجام آندایز و مراحل پس از آندایز جهت آزمایشات بعدی از جمله انباشت الکتروشیمیایی میباشد، که در زیر به گزارش خلاصهای از روند انجام گرفته برای تهیه قالبهای مورد نیاز در آزمایشگاه و کارهای انجام گرفته بر روی آنها میپردازیم.
۶-۱-۱- مراحل پیش آندایز
این بخش شامل تهیه نمونه مناسب، تمیز کزدن ، بازپخت و الکتروپالیش آن میباشد که به توضیح آنها میپردازیم.
۶-۱-۱-۱- انتخاب نمونه اولیه
برای اینکار قطعات بزرگ آلومینیوم با خلوص بالا با ضخامتهای مختلف ۲۵/۰، ۵/۰و mm1را با برشهای مناسب و قطعه قطعه کردن و سپس پانچ کردن آنها توسط دستگاه نشان داده شده در شکل (۶-۱) بصورت قرصهایی با قطر cm2/1 در میآوریم.
بعد از برش از آنجا که نمونهها دارای کمی قوس گردیدهاند، تحت فشاری کم آنها را مسطح کرده و دور آنها را سمباده میکشیم.
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1401-04-06] [ 12:49:00 ق.ظ ]
|