۱– رفتار خشونت آمیز
توسل به خشونت به منظور ایجاد رعب و هراس جزء ضروری و لاینفک هر نوع عملیات تروریستی است.
۲- انگیزه
در حقوق کیفری بیشتر تأکید بر روی سوء نیت و قصد مجرمانه است و انگیزه، اهمیتی در ارتکاب جرم ندارد. در جرایم تروریستی غالباً گفته میشود انگیزه این مجرمین شرافتمندانه و هدفشان تغییر جامعه است لذا انگیزه شخصی نیست و مجرمین سیاسی همانند تروریستها معمولاً انسانهای آرمان گرا هستند.
۳- بین المللی شدن
با جهانی شدن اقتصاد، جا به جایی سرمایه ها، پدیده تروریسم و جهان گردی و جا به جایی انسانها در سطح جهان و ایجاد شرکتهای چند ملیتی باعث شده که جرایم تروریستی نیز جنبه بین المللی پیدا کند زیرا به جای آنکه تروریستها برای پیدا کردن مخاطبین خود به سراسر جهان مسافرت کند، میتوانند با استقرار در کشور متبوع خود منافع و سرمایه و شرکتهای کشور هدف را مورد حملات خود قرار دهند.

۴- بزه دیده موضوعیت ندارد
بدین معنا که قربانیان انتخاب نمیشوند و هیچ رابطهای میان مجرم و قربانی وجود ندارد. مجرم هیچ شناختی از بزه دیده ندارد و مهم این است که این عمل باعث ایجاد ناامنی و هراس شود. [۱۱۱]
گفتار پنجم: علاقهگروههای مجرمانه سازمان یافته به جعل یا سوء استفاده از اسناد هویت
سوء استفاده از اطلاعات شخصی با انگیزههای گوناگونی پیشینه درازی دارد لیکن در عصر اطلاعات و در جامعه اطلاعات، به دلیل وابستگی بیش از پیش به اطلاعات برای پیشبرد امور، اطلاعات شخصی نیز به نوبه خود نقش اثر بخشتر و پر رنگتری را عهدهدار شدهاند و به همین نسبت سوء استفاده از آنها جلوههای جدیتر و زیان بارتری یافته است. این مسأله به ویژه از آن جهت اهمیت یافته که با انبار شدن طیف
گستردهای از اطلاعات شخصی در مراکز و پایگاه های داده، امکان دسترسی و همچنین پردازشهای گوناگون و دستیابی به نتایج سودمند تر از آنها فراهم آمده است و به همین دلیل، یکی از ضوابط اصلی مقرر در قوانین حریم خصوصی، مدت زمان نگهداری اطلاعات شخصی است تا این انبارۀ عظیم به طور ناروا در معرض سوء استفادههای احتمالی مغرضان قرار نگیرد.
اطلاعات شخصی بر پایه نوع، ارزش و اهمیت شان، موضوع بهره برداری تبهکارانۀ گوناگونی قرار میگیرند که به همان نسبت زیانهای مادی و یا معنوی مختلفی را به صاحبان یا اشخاص موضوع خود وارد میآورند، از دستکاری، تحریف یا جعل اطلاعات شخصی برای کاربردهای مغرضانۀ گوناگون تا تصاحب داده های واجد ارزش مالی رایانه ای، شنود محتوای ارتباطات و انتشار اطلاعات شخصی افراد، همگی در این مقوله
میگنجد. بخش مهمی از سوء استفادههای کلان جنایی مربوط به جرایم سازمان یافته است که مورد بررسی قرار میگیرد. [۱۱۲]
جرم سازمان یافته جرمی است که شاخص تدارک و ارتکاب آن تشکیلاتی روشمند است که اغلب برای مباشران آن امکانات معاش فراهم میکند. [۱۱۳]
اصطلاح جرم سازمان یافته ، اشاره به اعمال مجرمانه ارتکابی توسط گروههایی از اشخاص دارد که به شکل منسجم و متشکل گرد هم آمده اند و معمولاً قصد آن دارند که از اعمال خود فواید عالی کسب نمایند.[۱۱۴]
امروزه خطرناک ترین جرایمی که به سبب ویژگی های خاص خود امنیت اقتصادی، اجتماعی و حتی سیاسی جامعه را با تهدید مواجهه می سازد جرایم سازمان یافته است که هم زمان با پیشرفت علم و فناوری در عرصه جهانی، مظاهر آن با اشکال نوینی خود نمایی می کند و فعالیت این دسته از مجرمین تاثیرات شگرف بر اقتصاد ، سیاست ، امنیت و در نهایت کل جوامع ملی و بین المللی می گذارد، گروه های سازمان یافته تبهکار با بهره گرفتن از درآمدهای نامشروع خود در سطوح و لایه های مختلف کشور ریشه دوانده و به فساد می پردازد این گروه های مجرمانه از فرصت های مختلف بهره می گیرند تا مقاصد شوم و خلاف قانون خودش را تحصیل کنند.
یکی از اهداف گروههایی که اقدام به جرائم سازمان یافته می کنند پنهان نگه داشتن هویت اعضای خود در هنگام انجام ماموریت و همچنین مواقع دیگر است. سازمانها و گروه های تروریستی با هر هدف و انگیزه ای که به فعالیت می پردازند، به دلیل محدودیت های موجود از قبیل تحت تعقیب قرار داشتن افراد آنها و یا غیر قانونی بودن فعالیت آنها در سطح بین المللی، نیازمند استفاده از پوشش و تغییر هویت در انجام ماموریت هایشان هستند ، این مهم اغلب از طریق ارتباط این سازمانها با دیگر سازمانها و گروه های تبهکار بر طرف می شود از طرفی در برخی از گروه های سازمان یافته تر (مانند القاعده) از طریق استخدام و به کارگیری افراد ماهر در زمینه جعل هویت (جعل هویت به طور کلی شامل استفاده از هویت فرد دیگر می باشد) سرقت هویت (به معنای استفاده از هویت یک فرد حقوقی یا حقیقی جهت مخفی کردن هویت اصلی خود است) و ایجاد هویت جعلی (به معنای ایجاد یک هویت کاذب برای پوشیده نگه داشتن هویت اصلی خود است)، برخی نیازهای معمولی خود را از این طریق مرتفع می سازند ، ولی به دلیل پیچیدگی و مشکلات موجود در تهیه اسناد هویتی خام برای سازمانهای تروریستی ، استفاده از امکانات باندهای تبهکار در اولویت قرار دارد مدارک و شواهدی از بسیاری از کشورها مبنی بر همکاری بین جرایم سازمان یافته و تروریسم برای تامین هزینه های مالی وجود دارد.
دلایل متنوعی برای جعل هویت وجود دارد از جمله:
الف: جرایم هویتی
جرایم هویتی اغلب جرایم دیگری مانند جرایم زیر را آسان مینمایند و به زبان دیگر اغلب جرایم زیر به نوعی با جرایم هویتی انجام میشوند:
۱- قاچاق سلاح
۲- پول شویی
۳- کلاهبرداری و فساد مالی
۴- قاچاق مواد مخدر
۵- سرقت
۶- جرایم کامپیوتری
۷- قاچاق انسان
۸- قاچاق دارو
۹- تجارت جنسی
۱۰- دیگر جرایم سازمان یافته
ب : ایجاد پوشش در فعالیت های جاسوسی: یکی از اهداف سازمان های اطلاعاتی پنهان نگه داشتن هویت اعضای خود در هنگام انجام ماموریت و همچنین مواقع دیگر است.
ج : ایجاد پوشش در جرایم تروریستی: به دلیل محدودیت های موجود از قبیل تحت تعقیب قرار داشتن افراد آنها و یا غیر قانونی بودن فعالیت آنها در سطح بین المللی ، نیازمند استفاده از پوشش و تغییر هویت در انجام ماموریت هایشان هستند . [۱۱۵]
بخش دوم :
قوانین موجود برای حفاظت
از اسناد هویت در حقوق جزای ایران و نارساییهای آنها
فصل اول :
جرایم مذکور در قانون جرایم و تخلفات
مربوط به اسناد سجلی و شناسنامه
مبحث اول : جعل و دستکاری شناسنامه
گفتار اول : دستکاری شناسنامه بدون قصد تقلب یا مهر کردن غیر مجاز آن
یکی از مصادیق اعمال مجرمانه نسبت به شناسنامه در ماده ۵ قانون تخلفات، جرایم و مجازاتهای مربوط به اسناد سجلی و شناسنامه پیش بینی شده است که مقرر می دارد : «هر کس به مهر کردن غیر مجاز شناسنامه های معتبر اقدام نماید به پرداخت جزای نقدی از ۰۰۰/۱۰۰ ریال تا ۰۰۰/۵۰۰ ریال و در صورت تکرار به پرداخت جزای نقدی از ۰۰۰/۵۰۰ ریال تا ۰۰۰/۰۰۰/۱ ریال محکوم می شود».
با عنایت به ماده یاد شده به تجزیه و تحلیل جرم می پردازیم .
شرایط تحقق یا عناصر متشکله جرم به قرار ذیل است :
الف – عنصر مادی جرم
شناسنامه سند رسمی است و هر نوع مداخله در آن چه از جانب مامور صادر کننده و چه از ناحیه دیگر افراد، ممنوع است و چون افراد به دلایل مختلف به نقش مهر و درج مطلب در شناسنامه اقدام می کردند بنابراین قانونگذار با وضع ماده ۵ فوقالذکر صریحاً افراد را از این عمل ممنوع کرد. مراد از مهر، وسیله‏ای است معمولا از جنس چوب، فلز، سنگ، و نظایر آنها و دارای نوشته ها و علایمی که مثل امضاء انتساب یک سند یا نوشته را به شخص مدلل می سازد.[۱۱۶]
با توجه به تعریف مهر، ارتکاب عمل مادی مرتکب به صورت فعل مثبت مهر کردن با وسیله مخصوصی است . مراد از «هرکس» در صدر ماده که فاعل جرم است اشخاص حقیقی و اشخاص حقوقی بخش خصوصی و همچنین صاحبان دفاتر اسناد رسمی و ازدواج و طلاق می باشد و افراد دولتی مشمول این ماده نمی باشند زیرا همین مطلب در ماده دیگر همین قانون « ماده ۶ » در مورد اشخاص دولتی و حقوقی عمومی به کار رفته است .
مهم ترین شرط تحقق جرم این است که شناسنامه باید دارای اعتبار باشد و اگر شناسنامه فاقد اعتبار باشد مهر کردن آن جرم محسوب نمی شود مانند این که شناسنامه نمونه قدیم باشد و مهلت آن پایان یافته باشد و یا اصلاً شناسنامه باطل شده باشد مانند شناسنامه مردگان و هم چنین مهر کردن باید غیر مجاز باشد بنابراین اگر مهر کردن با اجازه مقامات ذی صلاح باشد جرم تحقق نمی یابد .
نکات برداشت شده از این ماده به شرح ذیل می باشد:
۱- این جرم جرمی است آنی یعنی از آن لحظه که مرتکب به مهر کردن شناسنامه اقدام می کند محقق می شود .
۲- این جرم مطلق است و مقید به ایجاد نتیجه ای نیست و به صرف ارتکاب واقع می شود .
۳- جرمی است ساده یعنی یک عمل برای تحقق آن کافی است .
۴- این ماده فقط مهر کردن غیر مجاز را مورد حکم قرار داده است و در مورد درج مطلب و آثار دیگر بر روی شناسنامه ساکت است . بنابراین با توجه به قاعده تفسیر به نفع متهم و تفسیر قوانین جزایی درج مطلب و آثار دیگر بر روی شناسنامه مشمول حکم این ماده قرار نمی گیرد و ممکن است جرم دیگری باشد.
ب: عنصر روانی جرم
جرم مهر کردن غیر مجاز شناسنامه از جرایم عمدی است و تحقق عمد ناظر به آن است که مرتکب آگاهانه و با قصد به مهر کردن شناسنامه اقدام نماید، به عبارت دیگر به علم به اینکه شناسنامه معتبر است در مهر کردن آن عمد داشته باشد و نیازی به تحقق قصد افراد به غیر با عمد خاص ضرروت ندارد . همچنین مهر کردن شناسنامه به علت سهل انگاری و بی دقتی و از روی اشتباه از شمول حکم ماده خارج می‏باشد.[۱۱۷]
گفتار دوم : جعل شناسنامه
جرم جعل و تزویر از جرائمی است که موجب سلب اعتماد مردم نسبت به اسناد و نوشته های خصوصی و عمومی گردیده و نتیجتاً مخل آسایش عمومی مردم است . [۱۱۸] در قوانین بسیاری کشورها از جمله ایران، جرم جعل تعریف نشده و صرفاً به ذکر مصادیق، روش های ارتکاب و مجازات آن، بسنده شده است.

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...