فایل شماره 6062 |
ب- بستهبندی مهاجر
در بستهبندیهای مهاجر، عواملی مانند آنتیاکسیدانها و یا آنزیمها بر روی سطح بستهبندی مواد غذایی جامد و مایع قرار گرفته و قادرند به درون ماده بسته بندی شده مهاجرت نمایند.در زمینه بستهبندی فعال مهاجر، یکی از شناخته شدهترین محصولات، آزاد کننده اتانول است که قادر به کم کردن سرعت رشد قارچها و در نتیجه افزایش زمان ماندگاری محصولات غذایی نظیر فراوردههای نانوایی است.
گروه های پلیاتیلن آزاد کننده بخار آب میتوانند به عنوان یک عنصر کلیدی در بستهبندیهای سبزیجات تازه آمادهی طبخ مطرح شوند که همراه با دریچه قرار داده شده بر روی کیسههای پلاستیکی، اجازه طبخ سبزیجات تازه را در یک اجاق مایکروویو میدهد و یک وعده غذایی پخته شده تازه، با حسی بهتر و کیفیت تغذیه مناسب را تنها در چند دقیقه، فراهم می کند. بستهبندیهای آزاد کننده دیاکسید گوگرد نیز برای حفظ انگور استفاده می شود. مثال دیگری از مواد فعال مهاجر، فیلمهای پلاستیکی تجاری ژاپنی است، که حاویAITC[3]، یک ماده قوی ضد میکروبی استخراج شده از خردل یا wasabi است.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
در فناوری نانو، از قبیل نانو کامپوزیت زیستی و سازه هایی مبتنی بر فیبر الکترونانو قادر به بهبود خواص مورد نظرمیباشند و به معرفی ویژگیهای جدیدی با مقدار کمی از پرکنندههای موثر نانویی می پردازد. مطالعات اخیر نشان میدهد که نانو ذرات را میتوان برای هر دو سیستم بستهبندی، انتشار کنترل شده (بستهبندی غیرمهاجر و بستهبندی مهاجر) طراحی کرد. برای این تکنولوژی نیز مانند سایر تکنولوژیها جدید که در حال آمدن به مرحله تولید صنعتی میباشد، باید یک ارزیابی و تجزیه و تحلیل خطر و منفعت صورت گیرد (دنیلی و همکاران، ۲۰۰۸)
۲-۱-۳٫ بستهبندی هوشمند
این تکنولوژی در مقالات متعدد به عنوان عاملی برای نظارت بر وضعیت مواد غذایی بسته بندی شده و یا محیط اطراف غذا مطرح شده است که می تواند اطلاعات دقیقی از وضعیت غذا را به مصرف کننده ارائه دهد.
۲-۲٫ بستهبندیهای جاذبهای اکسیژن
در بسیاری از مواد غذایی با انواع سطوح اکسیژن میتوان از فنآوری [۴](MAP) برای حفظ کیفیت و دستیابی به ماندگاری مناسب استفاده کرد. اما استفاده از جاذبها برای مهار اکسیژن در بستهبندی، بدان معنی است که اکسیژن محلول در مواد غذایی، یا اکسیژنی که در ابتدا داخل فضای بسته وجود دارد به طور بالقوه به سطوح بسیار پایینتر از اتمسفر اصلاح شده کاهش پیدا کند. تحقیق و توسعه زیادی در زمینه بستهبندی مواد غذایی انجام شده که با هدف از بین بردن اکسیژن باقی مانده در فضای داخلی بستهبندی پس از درببندی بوده است. یکی از جذابترین مفهوم بستهبندی فعال، موضوعات جاذب اکسیژن است. اولین ثبت اختراع در مورد بستهبندی-های جاذب اکسیژن مربوط به سال ۱۹۳۸ و متعلق به کشور فنلاند است. پراستفادهترین فن آوریهای بستهبندی فعال در مواد غذایی، جاذبهای اکسیژن هستند و برای اولین بار در اواخر ۱۹۷۰ شرکت شیمیایی، گاز میتسوبیشی ژاپن (اجلس) آن را تجاری کرد. شرکت اجلس در مورد جاذب گازها و واکنش این ترکیبات در گروه پلیمرها تحقیقاتی را انجام داده است. این ترکیبات، به طور مستقیم و یا با برچسبهایی به مواد بستهبندی اضافه می شود. این تحقیقات ادامه پیدا کرد و توانستند جاذبها را در بستهبندی مواد غذایی به کار برند. مکانیزم این اختراع با حذف اکسیژن باقی مانده در فضای بستهبندی فلزی محقق شد. در این روش گاز هیدروژن موجود در بستهبندی با اکسیژن و در حضور پالادیوم واکنش نشان میداد. با این حال این روش هرگز محبوبیت بدست نیاورد و به خوبی پذیرفته نشد زیرا هیدروژن دستکاری شده و در ذخیرهسازی ناپایدار بود با این حال جاذب اکسیژن به طور فزایندهای در حال تبدیل شدن به محصولی جذاب برای تولید کنندگان مواد غذایی و خردهفروشان است و چشم انداز رشد آن برای بازار جهانی به صورت صعودی پیش بینی می شود.
شرکت بین المللی پیرا، بازار جهانی بستهبندیهای جاذب اکسیژن تولید شده در ژاپن در سال ۲۰۰۱ را ۱۲ میلیارد برآورد کرد که استفادهکنندگان آن۵۰۰ میلیون نفر از ایالات متحده آمریکا و ۳۰۰ میلیون در غرب اروپا بودند. علاوه بر این، طبق برآورد موسسه بین المللی آموزشی پیرا، ارزش جهانی این بازار در سال ۲۰۰۵ به ۵۸۸ میلیون دلار رسید. میزان فروش آنها در سال ۲۰۰۷ به ۴/۱۴ میلیارد دلار در ژاپن، ۵/۴ میلیارد دلار در ایالات متحده آمریکا و ۷/۵ میلیارد در غرب اروپا رسید. این درحالی است که ارزش جهانی فروش این نوع بستهبندی در سال ۲۰۱۰، ۹۲۴ میلیون دلار بود. افزایش محبوبیت بطریهای مهار اکسیژن پلیاتیلن ترفتالات (PET) ، درب بطری آبجو و نوشیدنیها دیگر تا حد زیادی به این رشد قابل توجه کمک کرده است.
به طور کلی، تکنولوژی جذب اکسیژن عمدتا شامل اکسیداسیون با یکی از ترکیبات پودر آهن، اسید اسکوربیک، پلیمر حساس به نور، آنزیمها، اسیدهای چرب غیراشباع و تثبیت میکروارگانیزمها است. این ترکیبات میتوانند سطح اکسیژن را به کمتر از ۰۱/۰ درصد که پایینتر از سطح معمول آن ( ۳ تا ۳/۰ درصد) در سیستمهای اتمسفر اصلاح شده، خلاء و یا جایگزینی فضای داخلی با گاز بیاثر است، کاهش دهند.
خلاصهای از مهمترین سیستمهای بسته بندی جاذب اکسیژن تجاری و تولید کنندگان آنها در جدول ۲-۲ نشان داده شده است.
جدول۲-۲. شرکتهای فعال در زمینه بسته بندی فعال
تولید کننده
کشور
نام تجاری
مکانیسم گیرندگی
شکل بسته بندی
Mitsubishi Gas
Chemical Co. Ltd
ژاپن
Ageless
بر پایه آهن
و برچسبSachets
Toppan Printing Co. Ltd
ژاپن
Freshilizer
بر پایه آهن
Sachets
Toagosei Chem. Industry
Co. Ltd
ژاپن
Vitalon
بر پایه آهن
Sachets
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1401-04-05] [ 10:41:00 ب.ظ ]
|