فایل شماره 5479 |
Maximum
۱۷٫۷۹
۰٫۱۳
۱٫۱۸
۱٫۲۵
۳٫۹۸
۲٫۱۸
۲۸۶۰٫۰۰
۴۰٫۶۰
۶۱٫۲۰
۴٫۲۰
۱۱٫۸۵
۲۴۵۵٫۰۰
بهمنظور جلوگیری از بروز خطا، نمونههای مربوط به محوطه کارخانه ذوبآهن و معدن سرب و روی باما در این بخش مورد استفاده قرار نگرفتهاند. روند کاهش غلظت عناصر بر اساس میانگینهای محاسبه شده به ترتیب زیر است:
Zn > Pb > Cu > Cr > Ni > As > Co > Sn > Sb > Mo > Cd
بیشینه غلظت عنصر روی در نمونه پلیس راه مورچه خورت((R22، و سپس در نمونههای بزرگراه شهید کاظمی( R12)و کمربندی اصفهان(R14) با چولگی ۱۴/۲ مشاهده میشود. بیشینه غلظت عنصر سرب در نمونه پلیسراه مورچه خورت(R22)، و سپس در نمونههای تقاطع بعثت – عاشق اصفهانی((R3، بزرگراه شهید کاظمی(R12)و کمربندی اصفهان(R14) با چولگی ۶۳/۳ مشاهده میشود. بیشترین غلظت عنصر مس در نمونههای پلیس راه مورچه خورت(R22)، خیابان آتشگاه(R9)، میدان استقلال(R7) با چولگی ۷۳/۳ وجود دارد. غلظت کروم در نمونه (R18)میدان انقلاب و بعد از آن در نمونههای پلیس راه مورچه خورت(R22) و میدان آزادی(R17) با چولگی۱۰/۰در حداکثر غلظت خود میباشد. بیشینه غلظت عنصر نیکل در نمونههای پالایشگاه اصفهان( R6) و میدان انقلاب (R18) با چولگی ۰۳/۲ مشاهده میشود. حداکثر غلظت عنصر آرسنیک در نمونههای پلیس راه مورچه خورت(R22) و کمربندی اصفهان(R14) با چولگی ۳۱/۱دیده شده است. غلظت عنصر کبالت در نمونه پلیسراه مورچهخورت(R22) و سپس در نمونههای کمربندی اصفهان( R19 )و بزرگراه ذوبآهن( R24) با چولگی ۰۶/۱بیشترین مقدار را داراست. غلظت عنصر قلع در نمونه میدان انقلاب( R18)، و سپس در نمونههای ترمینال کاوه( R19) و بلوار آتشگاه( R9) با چولگی ۱۸/۱حداکثر است. بیشترین غلظت عنصر مولیبدن درنمونههای پلیس راه مورچه خورت( R22)، پالایشگاه اصفهان( R6) و میدان استقلال(R7) با چولگی ۰۰/۱ مشاهده میشود. حداکثر غلظت عنصر کادمیم در نمونههای بزرگراه شهید کاظمی((R12، کمربندی اصفهان((R14 و بزرگراه شهید کاظمی(R12) با چولگی ۷۲/۱ مشاهده میشود. همانطور که میبینیم عناصر سرب، روی، مس، آرسنیک، کبالت، آنتیموان و مولیبدن، در نمونه(R22) پلیسراه مورچهخورت، بیشترین میزان خود را دارند که با توجه به منشأ اصلی این فلزات(سایش خودروها(روی)، حجم انبوه ترافیک(سرب و آنتیموان)، سایش لنت ترمز خودروها(مس)، احتراق بنزین(آرسنیک)، مواد گسیل شده از اگزوز اتومبیل(کبالت) و سایش قطعات خودروها) قابل توجیه است. هیستوگرام این عناصر در شکل۳-۵- ارائه شدهاست.
شکل۳-۵- نمودارهای هیستوگرام عناصر در نمونههای غبار خیابان.
ادامه شکل۳-۵- نمودارهای هیستوگرام عناصر در نمونههای غبار خیابان.
به منظور ارزیابی کمی آلودگی در غبار خیابان(نسبت به یک فلز یا مجموعه ای از چند فلز) معمولاً از ضرایب زمینشیمیایی مربوطه استفاده می شود. یک روش برای ارزیابی غنیشدگی انسانزاد فلزات، مقایسه میزان فراوانی فلزات به مقدار زمینه است(Rastmanesh et al., 2010). شاخص های زیر به منظور ارزیابی شدت آلودگی استفاده شده است:
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۳-۴-۳- ضریب غنیشدگی(Enrichment Factor)
یکی از اصول مهم زمینشیمی زیستمحیطی تعیین منشاً طبیعی و انسانزاد آلودگی است. برای این منظور از روشهای مختلفی استفاده می شود. یکی از رایجترین روشها، استفاده از تعیین ضریب غنیشدگی است. ضریب غنیشدگی نشاندهنده مقدار افزایش غلظت یک عنصر نسبت به غلظت طبیعی آن در پوسته، سنگ بستر یا خاک است. این ضریب از رابطه زیر محاسبه می شود:
در این رابطه EF ضریب غنیشدگی، REعنصر مرجع و X عنصر موردنظر میباشد. به طور معمول ضریب غنیشدگی بین ۲/۱- ۵/۰ بهعنوان طبیعی، مقدار بیش از ۲(Hernandez, et al., 2003) و یا بیش از ۳(Eby, 2004) بهعنوان آلوده در نظر گرفته می شود. جدیدترین تقسیم بندی بر اساس ضریب غنیشدگی توسط چن و همکاران در سال ۲۰۰۷(Chen et al,. 2007) ارائه شده است(جدول۳-۳).
جدول۳-۳-تقسیم بندی غبار بر اساس ضریب غنیشدگی(Chen et al,. 2007).
Enrichment Factor
EF<1
بدون غنی شدگی
۱≤EF<3
غنی شدگی کم
۳≤EF<5
غنی شدگی متوسط
۵≤EF<10
غنی شدگی متوسط – شدید
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1401-04-05] [ 08:45:00 ب.ظ ]
|