سامار عبدالا و همکاران، (۲۰۰۹) به بررسی وضعیت امنیت غذایی خانوارهای کشاورز در مناطق خشک کشور سودان پرداختند و نتیجه گرفتند که ۸۲ درصد از خانوارهای کشاورز منطقه با مشکل امنیت غذایی روبرو می‏باشند. این خانوارها سهل‏ترین استراتژی مقابله را مصرف غذاهای کمتر مرجح و ارزان قیمت دانسته و سخت‏ترین استراتژی مقابله را تقاضای کمک غذایی و فرستادن اعضا خانوار برای خوردن غذا به مکان‏های دیگر دانسته‏اند. کشتن دام‏ها به منظور استفاده از گوشت آنها به عنوان غذا یک استراتژی مقابله بسیار سخت دانسته شده است، زیرا دام‏ها در این منطقه یکی از منابع اصلی درآمد به شمار می‏روند. این مطالعه نشان می‏دهد که در طی فصول خشک شدت و فراوانی به کارگیری استراتژی‏های مقابله در این منطقه افزایش یافته و در فصول بارندگی شدت و فراوانی به کارگیری استراتژی‏های مقابله شدیدا کاهش می‏یابد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))

فائو از سال ۱۹۹۹ به شکل سالیانه با بهره گرفتن از داده های هزینه خانوار و داده های ترازنامه های غذایی کشورهای مختلف اقدام به محاسبه شاخص امنیت غذایی برای کشورهای مختلف جهان نموده و یافته های خود را در گزارشات سالیانه با عنوان ” وضعیت عدم امنیت غذایی ” انتشار داده است. این گزارشات از سال ۱۹۹۹ تا سال ۲۰۰۹ به شکل سالیانه انتشار یافته اند .
خانوارها ممکن است به تغییر مصرف غذای خود از طریق کاهش مقدار غذای مصرقی یا کاهش تعداد مصرف کننده بپردازند ( کوربت، ۱۹۹۹). کاربرد استراتژی های تغییر مصرف در زمانی افزایش می یابد که کاربرد استراتژی های افزایش درآمد با محدودیت یا شکست مواجه می شوند. ( مجونو وهمکاران، ۲۰۰۹).
اوفسار و همکاران، (۲۰۰۷) دریافتند که نتایج حاصل از کاربرد روش استراتژی مقابله برای اندازه گیری وضعیت امنیت غذایی در مناطق شهری و روستایی اندونزی با نتایج حاصل از روش حاصل از امنیت غذایی/ گرسنگی آمریکا مطابقت دارد.
سیمواکا و همکاران، (۲۰۱۰) به بررسی استراتژی‏های مقابله به کار رفته توسط خانوارهایی که با مشکل توام ایدز و عدم امنیت غذایی در کشور مالی مواجه‏اند پرداخته و نتیجه گرفته‏اند که این خانوارها به ترتیب از کار به عنوان کارگر فصلی به منظور به دست آوردن غذا، گرفتن غذا از خویشاوندان و خوردن ذرت نارس قبل از برداشت محصول به عنوان استراتژی مقابله استفاده می‏ نمایند. البته باید به خاطر داشت که ابتلا یکی یا برخی از اعضا این خانوارها به ایدز باعث سخت‏تر شدن استراتژی‏های مقابله به کار رفته توسط آنان شده است.
فصل سوم
شاخص تنوع رژِیم غذایی
۳-۱- مقدمه
بدست آوردن اطلاعات دقیق در مورد دسترسی خانواده ها به مواد غذایی و یا مصرف فردی آنها می تواند وقت گیرو گران بوده و هر دو آنها نیاز به سطح بالایی از مهارت های فنی در جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها دارد . پرسشنامه تنوع در رژیم غذایی، ابزاریست که یک روش سریع، کاربر پسند و مقرون به صرفه تر برای اندازه گیری تغییرات در کیفیت رژیم غذایی در سطح خانوار و فرد را ارائه می دهد. اجرا و تجزیه وتحلیل و امتیاز دهی در این ابزار ساده و سریع است. تنوع غذایی، اندازه گیری کیفی از مصرف مواد غذایی است که نشان دهنده دسترسی خانواده ها به طیف گسترده ای از مواد غذایی بوده و همچنین یک نماینده از کیفیت مواد مغذی در رژیم غذایی برای افراد است.
امتیاز تنوع غذایی با جمع تعدادی از مواد غذایی فردی یا گروهی مصرف شده در طول مدت زمان مرجع ایجاد شده است. امتیاز تنوع رژیم غذایی شرح داده شده در این فصل از تعدادی از گروه های ساده غذایی است که یک خانواده و یا یک فرد در طی ۲۴ ساعت گذشته مصرف کرده است. دستورالعمل استفاده از پرسشنامه تنوع رژیم غذایی در هر دو سطح خانواده و سطح فردی توصیف میشود. ولی محاسبه نمره در سطح خانواده و در سطح فردی کمی متفاوت است.
امتیاز تنوع رژیم غذایی خانواده[۳۶] (HDDS) به منظور انعکاس لحظه هایی از توانایی اقتصادی خانواده برای مصرف انواع غذاها است. مطالعات نشان داده اند که افزایش در تنوع رژیم غذایی با وضعیت اجتماعی و اقتصادی و امنیت غذایی خانوار(در دسترس بودن انرژی خانگی) در ارتباط است ( هودینات و یوهانس،۲۰۰۲ و هاتلوی و همکاران،۲۰۰۰ ).
امتیاز تنوع رژیم غذایی فردی [۳۷] (IDDS) تصرف کافی مواد مغذی است. بسیاری از مطالعات در گروه های سنی مختلف نشان داده اند که افزایش امتیاز تنوع رژیم غذایی در فرد مربوط به افزایش کافی مواد مغذی از رژیم غذایی است . امتیاز تنوع رژیم غذایی با افزایش کفایت میانگین چگالی ریزمغذی ها از غذاهای مکمل (کمک دهنده فنی برای غذا و تغذیه[۳۸] ۲۰۰۶) و کفایت ریزمغذی ها در رژیم غذایی در تغذیه کودکان با شیر مادر ارتباط مثبت دارد (هاتلوی و همکاران، ۱۹۹۸؛ رول و همکاران، ۲۰۰۴ ؛ استیون و همکاران، ۲۰۰۶ ، کندی و همکاران، ۲۰۰۷ ، میرمیران و همکاران، ۲۰۰۴، اگلی و همکاران، ۲۰۰۱ ؛ فوت و همکاران ۲۰۰۴) . در حال حاضر، پژوهشی توسط سازمان خوارو بار جهانی، موسسه بین المللی تحقیقات سیاست غذایی[۳۹] و دیگران انجام شده است که برای درک بهتر قدرت ارتباط بین تنوع رژیم غذایی و مصرف ریزمغذی ها در زنان در سنین باروری است.
ابزار تنوع رژیم غذایی که در حال حاضر توسط سازمان خوارو بار جهانی پیشنهاد و استفاده شده و می تواند به درک و فهم رژیم غذایی متنوع کمک کند، و همچنین می تواند خانواده ها یا افرادی که غذاهای مورد علاقه خاص خودشان را مصرف می کنند ارزیابی کند (برای مثال: سبزیجات غنی از ویتامین A ، غده ها و میوه ها). پرسشنامه به این جهت که در جهان مورد استفاده قرار می گیرد استاندارد شده است. به همین دلیل، مربوط به فرهنگ، جمعیت، و یا مکانی خاص نیست. بنابراین، قبل از استفاده از آن در این زمینه، لازم است که با بافت محلی انطباق پیدا کند.
دستورالعمل تشریح شده در این فصل چگونگی وفق دادن و استفاده از پرسشنامه تنوع رژیم غذایی و نحوه ایجاد شاخص های بهره از داده های جمع آوری شده را توصیف می کند.
۳-۲- توضیحات پرسشنامه
در این فصل تنها یک پرسشنامه تنوع غذایی است که بسته به هدف مطالعه می تواند در هر دو سطح خانواده و یا سطح فردی استفاده شود. فرم پرسشنامه سازمان خوارو بار جهانی از پرسشنامه تنوع غذایی خانگی سازمان کمک دهنده فنی برای غذا و تغذیه (۲۰۰۶) و پرسشنامه استفاده شده برای زنان از نظرسنجی های جمعیتی و بهداشت و درمان[۴۰] اقتباس شده است. هنگامی که از پرسشنامه در سطح فردی، استفاده می شود برای هر فرد بالاتر از سن سه سال مناسب است. برای کودکان زیر سه سال، پرسشنامه تنوع در رژیم غذایی مورد استفاده در نظرسنجی های جمعیتی و بهداشت و درمان مناسب تر است.
۳-۲-۱-پرسشنامه تنوع غذایی
مواد غذایی )وعده های غذایی و میان وعده ( که شما دیروز در طول روز و شب چه در خانه یا در خارج از خانه خوردید را شرح دهید. شروع کار با مواد غذایی است که در صبح خورده شده است.
(سطح خانواده: در نظر گرفتن غذای خورده شده توسط هر یک از اعضای خانواده، و حذف مواد غذایی که در خارج از خانه خریداری و خورده شده)
جدول۳-۱- پرسشنامه تنوع غذایی

شماره سوال

گروه غذایی

مثالها

بله=۱ خیر=۰

مقدار(گرم)

۱

غلات

نان، رشته فرنگی، بیسکویت، کوکی ها و یا هر گونه مواد غذایی ساخته شده از ارزن، سورگوم، ذرت، برنج، گندم+ درج غذاهای محلی به عنوان مثال ، فرنی یا رب یا غلات دیگر که به صورت محلی در دسترس است

۲

سبزیجات وغده غنی از ویتامین

کدو تنبل، هویج، کدو حلوایی، و یا سیب زمینی شیرین هستند که رنگ داخل آنها نارنجی بوده و به صورت محلی در دسترس بوده و از ویتامینA غنی می باشد

۳

غده های سفید و ریشه ها

سیب زمینی سفید، سیب زمینی هندی سفید، این گونه گیاهان، یا غذاهای ساخته شده از ریشه ها.

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...