فایل شماره 6093 |
TD[51]
نسبت بدهی بلندمدت به دارایی کل
–
LD[52]
کنترلی
اندازه شرکت
–
Size
اهرم مالی
–
TD[53]
نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام
–
MB[54]
۳-۹-۱). متغیروابسته (بازده حقوق صاحبان سهام )
در این پژوهش ،بازده حقوق صاحبان سهام به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شده است(ماتمیلولا و همکارانش[۵۵]،۲۰۱۳). نسبت مالی فوق میزان کارایی شرکت در خلق سود خالص برای سهامداران را بررسی می کند؛ در واقع این نسبت بیان می کند که بنگاه اقتصادی به ازاء یک ریال سرمایه گذاری سهامداران به چه میزان سود خالص برای آنها کسب می کند(پی نوو، ۱۳۸۳). برای سرمایه گذاری دریک شرکت، سوددهی یکی از خصوصیات مهم است که بایدموردبررسی قرارگیرد، زیرا درآمد کلی شرکت بیانگرسودنبوده و تنهاپس ازکسرهزینه هامی توان درموردسوداظهارنظرکرد.باتوجه به اینکه سهامداران برای بدست آوردن بازدهی مناسب دریک شرکت سرمایه گذاری میکنند،این نسبت وضعیت بازدهی سهامداران رامشخص میکند. بر این اساس بازده حقوق صاحبان سهام از رابطه ذیل برآورد می گردد:
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
رابطه ۳-۱). حقوق صاحبان سهام/ سود پس از کسر مالیات= بازده حقوق صاحبان سهام
۳-۹-۲).متغیرهای مستقل
متغیرهای مستقل در این پژوهش، اهرم مالی و مهارتهای مدیریت می باشد؛ برای سنجش مهارتهای مدیریتی از دو معیار(شاخص) توانایی مدیریت و سطح تحصیلات مدیر و برای برآورد اهرم مالی از دو شاخص نسبت کل بدهی به کل دارایی و نسبت بدهی بلندمدت به کل دارایی استفاده شده که به اختصار بیان می گردند:
۳-۹-۲-۱).توانایی مدیریت (Ability)
در این پژوهش توانایی مدیریت به عنوان یکی از معیارهای سنجش مهارتهای مدیر در نظر گرفته شده است. مشاهده توانایی مدیر به طور مستقیم دشوار است، بر این اساس ترومن (۱۹۸۶) معیاری برای توانایی مدیر شناسایی کرد که توانایی کلی مدیر از جمله توانایی استراتژیک و عملیاتی را هم در نظر می گرفت ، وی اظهار داشت که توانایی مدیر با سیاست های شرکت (که مستلزم تصمیمات رسیدگی و تأمین مالی می باشد) و پاداش مدیران در ارتباط است. بر این اساس میانگین هندسی سود عملیاتی بر روی جمع دارایی ها (بازده دارایی ها)طی سه سال گذشته را به عنوان معیاری برای سنجش توانایی مدیر در نظر گرفت.
رابطه ۳-۲). میانگین هندسی بازده دارایی ها طی سه سال گذشته=[۵۶] توانایی مدیریت
بازده دارایی ها نشان دهنده توانایی مدیریت در استفاده کارا از دارایی ها می باشد و بیشتر بر روی بازدهی بخش عملیات متمرکز است. این معیار در کنار معیار نسبت بدهی (میزان استفاده بنگاه از اهرم مالی) نظام دوپانت را تشکیل می دهند. اگر دارایی های اضافی در عملیات به کار گرفته شوند مانند اینست که هزینه های عملیاتی افزایش یافته اند. یکی از مزایای مهم فرمول نرخ بازده دارایی ها اینست که مدیران را به کنترل دارایی های عملیاتی وادار می سازد و همواره با کنترل هزینه ها، نرخ سود خالص و حجم فروش، به کنترل دارایی های عملیاتی نیز می پردازند.
۳-۹-۲-۲).سطح تحصیلات (Educational TDel)
چن و همکارانش (۲۰۱۰)، سطح تحصیلات را به عنوان معیاری برای سنجش مهارتهای مدیریتی در نظر گرفتند. سطح تحصیلات عبارتست از مراتب علمی که توسط مدیر کسب شده و منجر به دریافت مدرک تحصیلی در دوره خاصی شده باشد. سطح تحصیلات شامل مدرک دیپلم، فوق دیپلم، لیسانس، فوق لیسانس و بالاتر می باشد.
در این پژوهش متغیر سطح تحصیلات مدیر، متغیری مجازیست که اگر در شرکتی مدیرعامل، سطح تحصیلات بالاتر از لیسانس داشته باشد عدد یک و در غیر اینصورت عدد صفر اختیار می کند.
۳-۹-۲-۳). نسبت کل بدهی به کل دارایی(TD)
اصطلاحی که در حسابداری و امور مالی از آن برای بیان توانایی یک شرکت در استفاده از دارایی ها یا وجوه با هزینه ثابت به نحوی که باعث ارائه بازده بیشتری به مالکان شرکت میگردد، استفاده می شود(نوروش،۱۳۸۵).
سهامداران ترجیح میدهند که این نسبت کوچکتر باشد چون درصورت ورشکستگی ،خطرکمتری برای ازدست دادن طلب خوددارند.
۳-۹-۲-۴). نسبت بدهی بلندمدت به کل دارایی(LD)
بیون و دانبولت[۵۷] معتقدند که مطالعه و بررسی ساختار سرمایه، بدون تجزیه بدهی شرکت به اجزای کوتاه مدت و بلند مدت، تحلیل ناقصی می باشد. زیرا تفاوت های مهم میان بدهی های کوتاه مدت و بلند مدت را نادیده می گیرد. لذا در این پژوهش برای بررسی و تجزیه و تحلیل دقیق تر ساختار سرمایه (اهرم مالی) نسبت بدهی بلندمدت به کل دارایی هم در نظر گرفته می شود.سهامداران بابررسی این نسبت تصویری ازتوان شرکت درپرداخت بدهی بلندمدت خودوایجاددارائیهابدست می آورند،شرکتی که توان پایینی دراین زمینه داشته باشد،گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری محسوب نمیشودالبته برای
تحلیل وضعیت یک شرکت بهتراست نسبت یادشده بادیگرشرکتهای فعال درهمان صنعت مقایسه گردد.
۳-۹-۳). متغیرهای کنترلی
۳-۹-۳-۱). اندازه شرکت(SIZE)
اندازه شرکت می تواند نمایانگر اهرم شرکت، برتری رقابتی شرکت، توانایی مدیریت، کارایی اطلاعات و در نهایت می تواند نمایانگر ریسک کلی شرکت باشد (ملانظری و کریمی زند ، ۱۳۸۶).اندازه شرکت از طریق تعیین میزان فعالیت شرکت مشخص می شود و عموماً شرکتها از لحاظ اندازه به سه دسته شرکتهای بزرگ، شرکتهای متوسط، و شرکتهای کوچک تقسیم میشوند. دیدگاههای متفاوتی برای تعیین اندازه شرکت وجود دارد که رایج ترین آنها عبارتند از:
در دیدگاه اول معیار تعیین اندازه شرکت، کل فروش خالص است. در دیدگاه دوم، معیار تعیین اندازه شرکت ارزش فعلی کل جریانهای نقدی آتی شرکت میباشد و در دیدگاه سوم، به منظور تعیین اندازه شرکت از کل داراییها استفاده می شود. در دیدگاه چهارم، معیار تعیین اندازه شرکت، ارزش بازار سهام منتشره می باشد.
که در مطالعه حاضر جهت تعیین اندازه شرکت از دیدگاه اول استفاده شده است.
رابطه ۳-۳). اندازه شرکت = لگارتیم طبیعی کل فروش خالص
۳-۹-۳-۲). نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری سهام(M/B)
نسبت قیمت به ارزش دفتری (P/B)یا حاصل تقسیم قیمت سهام بر ارزش دفتری هر سهم معیار جدیدی را برآورد می کند که بر اساس آن می توان دریافت که سهام چند برابر ارزش دفتری آن مورد معامله قرار می گیرد. در بورس هر گاه وضعیت کل اقتصاد به خاطر بحران های مختلف سیاسی و … نامطلوب می گردد و ارزش سهام دچار نزول می شود، سهام بسیاری از شرکتها تقریباً برابر با ارزش دفتری آنها معامله می شوند. در این مواقع افراد هوشمند اقدام به خرید ونگهداری سهام می نمایند. لذا این نسبت در بسیاری از مواقع می تواند محک مناسبی برای اقدام به سرمایه گذاری تلقی گردد. در بسیاری از مواقع مثلاً هنگامی که شرکتها زیان دارند نمی توان عملکرد آنها را با نسبت قیمت به درآمد هر سهم (P/E) سنجید، در این شرایط نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری سهام(M/B) معیار مناسبی برای سنجش عملکرد و همچنین ارزش ایجاد شده برای سهامدار را نشان می دهد. طبق تحقیقاتی که فاما و فرنچ انجام داده اند این معیار، نسبت به سایر متغیرهای مالی معیاری با ثبات تر و قابل اتکاتر می باشد.
در نتیجه در این پژوهش از ارزش بازار به ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام استفاده می شود. ارزش دفتری عبارتست ازمبلغ حقوق صاحبان سهام طبق اطلاعات حسابداری وارزش بازارشرکت عبارتست ازتعدادسهام عادی شرکت درپایان سال ضربدرآخرین قیمت هرسهم درپایان سال.
۳-۱۰).روش تجزیه و تحلیل داده ها
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1401-04-05] [ 10:43:00 ب.ظ ]
|